Stijltang en verandering van haarpatroon

Klein meisje bij de kapster
Foto: Alina Demidenko/Shutterstock
Vraag: Ik nam mijn vierjarig dochtertje mee naar het kapsalon voor een haarsnit. De kapster gebruikte een stijltang op haar haar. Ze had natuurlijk krullend haar en sindsdien heeft ze haast geen krulletjes meer. Is dit mogelijk? Haar haar is tamelijk dun, maar krulde voorheen erg. Zullen de krulletjes terugkomen?
 
Antwoord: Ik kan u in alle eerlijkheid vertellen dat de stijltang slechts zal gezorgd hebben voor een tijdelijke verandering in het golfpatroon van uw dochters haar.
 
Toepassingen met warmtestyling voegen krul toe of verwijderen krul door de fysische bindingen in het haar te wijzigen. Die worden verbroken door de toepassing van warmte of vocht en vormen zich wanneer het haar afkoelt of droogt in de nieuwe configuratie.
 
Deze transformatie blijft tot het haar opnieuw wordt opgewarmd of natgemaakt gewoonlijk dus tot de volgende wasbeurt. Daarom moeten vrouwen die hun haar krullen met de krultang het opnieuw gaan krullen na het wassen.
 
Wat u vermoedelijk voorgehad hebt is het volgende: het haar van uw dochter is veranderd naarmate ze gegroeid is. Misschien had ze vroeger wel krulletjes, maar is haar haarpatroon nu veranderd. Het gebrek aan krul in de nieuwe groei werd misschien niet opgemerkt omdat de haarpunten (die dus nog krulden) nog steeds aanwezig waren tot de haarsnit.
 
Deze haarsnit deed waarschijnlijk genoeg van het krullende haar verdwijnen, zodat het overblijvende, nieuwe haar nu duidelijk minder krullend is (alhoewel ik verwacht dat er minstens toch wat golving is). Indien de stijltang voor een permanente verandering had gezorgd, dan moest het haar toch een belangrijke beschadiging doorgemaakt hebben tijdens het proces. U kon dit niet missen, vooral aangezien ik vermoed dat u toch de hele tijd aanwezig was.
 
Ik zou dit dus in verband brengen met de natuurlijke overgang in groeipatroon. Als krullend haar veel voorkomt binnen uw familie, dan bestaat er een grote kans dat de haarfollikels krullend haar zullen produceren wanneer ze tot rijpheid komen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kinderen, kapsels en haarverzorging