Haar op de vloer

Haar dat op de vloer ligt in het kapsalon
Foto: Naviya/Shutterstock
Vraag: Wat gebeurt er met het haar dat in kapsalons op de grond valt? Eindigt het altijd in de vuilnisbak of zijn er firma’s die de afgeknipte haren kunnen gebruiken? Ik heb weet van paardenstaarten die men doneert om pruiken van te maken, maar kunnen ook de korte haren voor iets gebruikt worden?
 
Antwoord: De meeste kapsalons gooien de haren die op de grond vallen gewoon weg.
 
De richtlijnen voor haar dat kan gebruikt worden in pruiken zijn de volgende:
 
• Het haar moet minstens 20 cm lang zijn.
 
• Het moet zuiver en in goede conditie zijn.
 
• Het haar moet in een paardenstaart vastgemaakt worden die aan beide kanten vast is bij het knippen en in een plastiekzak zitten vooraleer het opgestuurd wordt naar de pruikenmaker. Dus is het aan te raden om het haar te vlechten vooraleer het geknipt wordt.
 
U zult merken dat de richtlijnen erg strikt en rechtuit zijn. Dit is om efficiënter en sneller te kunnen werken tijdens het maken van de pruiken. Mensen zijn gewoonlijk onder de indruk dat alle kankerpatiënten pruiken krijgen gemaakt via deze donaties. Dit is niet waar. De meeste kankerpatiënten krijgen een pruik gemaakt uit synthetisch haar. Dit komt doordat synthetische pruiken veel goedkoper te produceren zijn dan pruiken uit menselijk haar. Er bestaan liefdadigheidsinstellingen die menselijk haar verzamelen om pruiken voor kankerpatiënten te produceren, maar dit is niet de norm.
 
U zult merken dat de meeste haren die in een salon geknipt worden, niet conform zijn met de lengtebepalingen van pruikfabrikanten. De meeste mensen gaan naar het kapsalon om hun punten te laten knippen of in elk geval om minder dan 20 cm haar te laten knippen. Dit betekent dat de grote meerderheid van het haar dat in een salon geknipt werd, niet kan gebruikt worden voor pruiken en een ander commercieel gebruik van haar is er niet.
 
En toch hebben mensen in het verleden nogal vreemde dingen geprobeerd met haar.
 
Kapper Phillip McCrory kreeg het briljante idee om haar te gebruiken om oceaanwater met olievlekken op te zuigen. Hij testte zijn theorie door een beetje menselijk haar in een paar kousen van zijn vrouw te stoppen en dan bond hij de uiteinden van de sokken samen om een ringvormige structuur te creëren. Hij vulde daarna het zwembadje van zijn zoontje met water en voegde er olie aan toe. Hij dompelde daar de gevulde kousen in onder en zag dat het haar al de olie opzoog. Hij benaderde NASA met zijn idee en slaagde erin om de aandacht van de overheid te trekken met zijn originele concept.
 
Er werden testen gedaan en daaruit bleek dat haar geen olie absorbeert, maar eerder aantrekt. Dit betekent dat de olie zichzelf vastmaakt in lagen rond de haarstructuur. McCrory voorspelde dat 12 500 kg haar genoeg zou kunnen zijn om een olievlek van 650 000 liter te absorberen. Er werden testen gedaan met deze methode en het resultaat was dat 4 liter olie door het haar kan geabsorbeerd worden in minder dan twee minuten. Tegenwoordig worden matten uit menselijk haar gemaakt door milieuvriendelijke vrijwilligers; gebaseerd op het concept van Phillip McCrory. Die matten worden in het met olie vervuilde water gelegd en gebruikt om de olie op te zuigen. Het is niet geweten waarom NASA dit idee zelf niet op grotere schaal toepaste.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Méér vragen over haar