Blonde look voor wit haar

Blond haar en kam
Foto: Shutterstock
Vraag: Wanneer haar 100 % wit is – helemaal geen pigment bezit dus – en iemand blond wil worden, kan dit dan door te verhelderen met bleekmiddel of moet u kleur toevoegen via een lichte toner? Zal het er volledig afgewassen uitzien omwille van de basiskleur?
 
Antwoord: We gebruiken de term “grijspercentage” om de verhouding tussen gepigmenteerde en ongepigmenteerde haren op de hoofdhuid te meten. Wanneer iemands haar dus 100 % grijs is, dan betekent dit dat alle haren een gebrek hebben aan pigment en er daardoor doorzichtig wit uitzien.
 
Aangezien bleekmiddelen bedoeld zijn om pigment te verwijderen en zo het haar te verhelderen, lijkt er geen logische reden te bestaan waarom u bleekmiddel zou moeten gebruiken op grijs haar.
 
Zelfs de lichtste “blonde” tinten bezitten een beetje pigment en wanneer u start met een zuiver grijze basis moet u een beetje toner toevoegen om een blonde look te creëren. Het probleem is: wanneer het haar 100 % grijs is, dan zal het toevoegen van één enkele blonde tint alleen maar een erg flets uitziende kleur creëren. Een natuurlijke haarkleur is het product van verschillende lokken in lichtjes verschillende tinten die samen het licht weerspiegelen en breken.
 
Om een natuurlijk uitziend resultaat te bekomen bij 100 % grijs haar, moet u een basiskleur gebruiken van de lichtste schakering die u wenst en dan lowlights of twee à drie bijkomende tinten toevoegen via folietechniek of iets gelijkaardigs om diepte en dimensie te geven aan de kleur.
 
Wees er u van bewust dat grijs haar vaak een strakkere cuticula (schubbenlaag) heeft en resistent is voor het binnendringen van vocht en chemicaliën. U moet zoeken naar kleuradditieven in uw schoonheidszaak om samen te gebruiken met uw verf (zoals “Gray Magick”) of anders een verzachtende stap toepassen vooraleer u uw haar gaat verven. Dit omvat het gebruik van peroxide gedurende enkele minuutjes op het haar om het haar te helpen openen om beter de haarkleurformule te absorberen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar