Weerborstel

Haar met een weerborstel
 
Vraag: Mijn haar is steeds golvend geweest. Nu ben ik in de zeventig en ik heb een weerborstel gekregen en één kant steekt in alle richtingen uit.
 
Zou het scheren van mijn hoofd tijdens de zomer van invloed zijn op hoe het teruggroeit? Indien niet, is er dan een andere oorzaak voor mijn weerborstel?

 
Antwoord: In feite niet. Het hoofd scheren zal géén veranderingen teweegbrengen in het groeipatroon van het haar, tenzij je je hoofdhuid beschadigt bij het scheren. De énige zaken die over het algemeen de groeipatronen van het haar beïnvloeden zijn zaken zoals trauma (fysieke huidbeschadiging zoals verbranding, krassen, snijden, enz…), genetica en veroudering.
 
Het is mogelijk dat dit gewoon een kwestie van het groeipatroon van je haar is dat genetisch zo voorbestemd is of het kan zijn dat de haarfollikels van vorm veranderen door huidveroudering. De huid verliest collageen en elasticiteit en de haarfollikels zijn bijgevolg uitgerekt of vervormd.
 
Je moet wel eens bekijken of het grootste deel van het probleem niet te wijten is aan de omgeving. Is het mogelijk dat het probleem veroorzaakt wordt door de manier waarop je slaapt? Véél mensen stellen vast dat hun haar moeilijk te hanteren valt door de wrijving veroorzaakt door hun beddengoed (hoofdkussen) tijdens hun slaap.
 
Dit kan gewoonlijk opgelost worden door te slapen op een zijden of satijnen hoofdkussen. De vezels van zo’n kussen zijn zachter en minder ruw en ze hechten zich niet zo vlug vast aan de schubben van de cuticula (schubbenlaag).
 
©Kapsels.net
Foto: Sujitra Chaowdee/Shutterstock
 
Zie ook: Haar met een dubbele kruin