Ander voedsel, haarverlies en roos

Meisje met gezonde voeding
Foto: Depositphotos
Vraag: Ik ben 18 jaar. Een paar jaar geleden veranderde ik mijn voedingsgewoontes om te vermageren. Ik slaagde met succes in het verliezen van gewicht, maar had een ander probleem: ik kreeg te maken met een hardnekkige vorm van roos en ik kreeg eveneens haarverlies.
 
Nu eet ik weer zoals vroeger en ik heb reeds véél shampoos gebruikt, maar mijn problemen van haarverlies en roos blijven. Ik wil weten of deze problemen veroorzaakt worden door gewijzigde voeding of door iets anders.

 
Antwoord: Ik heb nog nooit gehoord dat roos een gevolg kan zijn van andere voedingsgewoontes en gewichtsverlies, maar ik weet wél dat haarverlies met die zaken kan in verband staan.
 
Aangezien het haar van je lichaam groeicycli volgt – groeifase, rustfase en verliesfase – kunnen veranderingen die stress kunnen veroorzaken bij het lichaam, zoals een streng dieet en gewichtsverlies, ervoor zorgen dat er bij het haar plots een andere fase opduikt.
 
Wanneer zo’n wijziging in groeicycli optreedt, kan het gebeuren dat het haar voortijdig afgestoten wordt en op die manier wordt het haar uitgedund. Het goede nieuws is dat een terugkeer naar een gezonde, evenwichtige en proteïnerijke voeding ervoor zal zorgen dat het haar terugkeert naar zijn normale toestand wanneer er nieuw haar groeit. Denk er wél aan dat de terugkeer naar “normaal” verschillende maanden kan in beslag nemen, afhankelijk van het groeitempo van je haar.
 
Misschien kan je kiezen voor een korter kapsel. Zo zal er minder tijd nodig zijn voor de nieuw gegroeide haren om het bestaande haar bij te benen en het haar zal er ondertussen voller uitzien.
 
Wat de roos betreft, kan ik alléén maar adviseren om verschillende antiroosshampoos uit te testen (ze gebruiken niet allemaal dezelfde ingrediënten) tot je er één vindt die helpt om de schilfers die jou problemen bezorgen in te tomen. Je gaat ook best naar je dokter of dermatoloog om te vragen of het probleem ernstig is. Misschien is het geen gewone roos, vooral dan als er sprake is van enige irritatie of roodheid van de hoofdhuid.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverlies