Haar kort knippen om het steiler te maken

Kort krullend haar
Foto: Depositphotos
Vraag: Ik heb een vraagje over krullend haar. Als je krullend haar kort genoeg knipt, zal het dan stoppen met krullen?
 
Antwoord: Nee. Het haar groeit in een bepaald golfpatroon volgens jouw genetische belasting (behalve indien de follikels op één of andere manier beschadigd werden). Geen énkele snit zal dat golfpatroon kunnen wijzigen.
 
Er zijn gevallen bekend waarbij mensen verward raken omdat ze hun haar érg kort laten knippen en dan achteraf vaststellen dat hun haar ánders lijkt te groeien. Het verschil in golfpatroon kan echter niets te maken hebben met de snit (maar wél met hormonale veranderingen, groeifases, enz…).
 
Als je érg lange krullen hebt, dan kan het knippen ervan als gevolg hebben dat je het haar tot een punt knipt waarop het niet meer láng genoeg is om een volledige cirkel te vormen en zo lijkt het dan steiler. Of dit effect mogelijk is of niet hangt af van de omvang van je golfpatroon. Voor die mensen met heel compacte krulletjes betekent dit dat de hoofdhuid al bijna zal moeten geschoren worden vooraleer je de indruk krijgt van steil haar.
 
Wees je echter bewust dat, als je krullend haar lang is, het gewicht van de krul het haar dichter bij de hoofdhuid misschien zal uitgerekt hebben en zo zal je denken dat het haar in de omgeving van de hoofdhuid steiler is. Dit is echter niet het geval. Van zodra je het haar knipt en dat toegevoegde gewicht verwijderd wordt, zal het haar opnieuw in zijn natuurlijke golfpatroon wippen en vaak nog méér gaan krullen dan toen het langer was.
 
Zie ook: Krult haar meer of minder wanneer je het kort knipt?