Princeton haarsnit

Princeton kapsel voor mannen
Photo: Dean Drobot/Canva
Vraag: Wat is een Princeton haarsnit?
 
Antwoord: De Princeton haarsnit is een klassiek mannenkapsel dat in de loop der jaren ook andere benamingen kreeg. Deze namen houden allemaal verband met elkaar: Princeton snit, Ivy League snit of Collegesnit.
 
De snit werd populair in de jaren 40 en 50 bij de jongelui van de Ivy League scholen. Het kapsel was interessant omwille van zijn veelzijdigheid – langs achter en opzij mooi kort zoals past bij de sociale status, in combinatie met bovenaan en bij de pony wat langer en dat kon dan weer ofwel glad naar achter gestyled worden voor een deftige look ofwel los gedragen worden voor een wat meer speelse en verwarde look.
 
Het kapsel heeft de tijd getrotseerd en kwam in cycli terug, daarbij licht afwijkend van zijn origineel. Zelfs al is de “Princeton Haarsnit” niet exact dezelfde als in zijn beginjaren, toch zijn de details dezelfde.
 
Het haar wordt rond een lagere omtrek geknipt volgens de traditionele mannenstyling: bakkebaarden worden geknipt zoals gewenst, het haar wordt rond de oren geknipt en men creëert een vierkante nekzone.
 
De zijkanten en achterkant worden kort gelaagd onderaan tot ongeveer 2,5 à 5 cm waar het hoofd begint te buigen en het haar bovenaan vermeerdert in lengte van de kruin tot de voorkant/pony.
 
De lengte vooraan is zoals gewenst, maar is gewoonlijk 9 à 11 cm (of wat dan ook geschikt is om het haar tot op ongeveer oogniveau te laten hangen).
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Namen voor kapsels