Haarrollen uit de jaren 1940

Jaren 40 kapsel met haarrol
Foto: Stokkete/Shutterstock
Vraag: Ik heb haar tot op mijn schouders. Hoe kan ik de haarrollen uit de jaren 40 en andere kapsels uit die periode tot stand brengen?
 
Antwoord: Eén iets wat je moet voor ogen houden is dat het klassieke “rol” kapsel uit de jaren 40 niet tot stand kwam met stylen alleen. De omhoog schietende, compact gekrulde “rol” werd feitelijk rond een kokervormig accessoire uit stof gewikkeld en dit gaf een stevige basis aan het kapsel.
 
Het haar bovenaan en opzij wordt omhoog gehouden en op het accessoire gerold en dit laat men dan rusten bij het voorhoofd, terwijl de rest van het haar op rollers gestoken wordt om pijpenkrullen te creëren die dan uitgerold en gekruld worden en in de nek tussen een speld of clip gestoken worden.
 
Het typische jaren 40 kapsel is tegenwoordig misschien wat hard, maar er zijn moderne alternatieven. Je kan specifiek gereedschap zoeken of creatief zijn en op je ééntje improviseren.
 
Waar je méést moet aan denken is dat de traditionele kapsels uit de jaren 40 allemaal een gewone gelaagde snit als basis hebben. De bovenkant en kruin gaat men gewoonlijk knippen tot op 12 à 15 cm (of een beetje langer), de zijkanten tot op 10 à 12 cm (of een beetje korter) en de achterkant in laagjes tot op 17 à 20 cm (of méér). De lengtes in de verschillende delen gaan onzichtbaar in elkaar over. Dan gebruikt men typische rollers om volume en krul te geven (tenzij het haar van nature al krult).
 
De rest is voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. De snit en krullen geven je een basis van waaruit je alle gewenste kapsels verder zelf kan creëren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Retro kapsels