Verschil tussen fijn en dun haar

Jonge vrouw met lang haar
Foto: Depositphotos
Vraag: Is er een verschil tussen fijn haar en dun haar?
 
Antwoord: Er zijn twee termen die men vaak onderling gaat verwarren bij het beschrijven van het haar. De meeste professionelen en de gangbare teksten die gebruikt worden bij de training van schoonheidsspecialisten, gebruiken daarom nooit de term “dun” om haar te beschrijven.
 
Als de term “dun” gebruikt wordt om de actuele diameter van de individuele haarlok te beschrijven, dan betekenen “dun” en “fijn” hetzelfde.
 
Als “dun” echter gebruikt wordt om het aantal haartjes per vierkante cm op het hoofd te beschrijven (of het gebrek aan haartjes), dan verwijst de term naar de dichtheid van het haar en betekent die bijgevolg niet hetzelfde als “fijn”.
 
In beide gevallen – fijn haar en dun haar, haar van een lage dichtheid – kan je gelijkaardige problemen hebben met je haarlook. Beide situaties resulteren in plattere kapsels en in beide gevallen is het haar vatbaarder voor beschadiging door styling en chemische toepassingen.
 
Er bestaan manieren om je haar te beschermen tegen deze beschadiging en er zijn tegenwoordig veel producten op de markt om zowel dun haar als haar met een kleine dichtheid een dikker en voller uitzicht te geven.
 
Bovendien kunnen beide haartypes voller en dikker gemaakt worden door het haar te drogen met een föhn terwijl je het optilt met een borstel. Er bestaan zelfs hulpstukken met lucht gevende tanden (een diffuser) die dezelfde resultaten zullen geven met minder poeha.
 
Het moeilijke aan de zaak is natuurlijk dat iemand die zegt dat hij “dun” haar heeft al dan niet hetzelfde wil zeggen als iemand die zegt dat hij fijn haar heeft. Het woordje “dun” is in deze context eigenlijk té vaag en zou moeten vervangen worden door meer specifieke termen zoals “met een kleine dichtheid” of “dun verspreid”.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Moet je dun haar kort dragen?