Donkerrood haar verhelderen

Stylingtipp
Foto: Neonshot/Shutterstock
Vraag: Hoe verhelder je donkerrood haar? Mijn haar is een heel stuk donkerder dan ik gehoopt had. Een vriendin raadt me aan om een “asbruine” kleuring toe te passen bovenop mijn donkerrood om het lichter te maken.
 
Zal dit gaan of zal mijn haar er nog slechter uitzien dan nu al het geval is? Bedankt.

 
Antwoord: Gewoon een “as”tint aan je donkerrood haar toevoegen zal de rode tint in een bruine toon veranderen. Tenzij je het kleurniveau van je haar verheldert, zal je geen “lichtere tint rood” bekomen.
 
Het beste wat je kan doen is een kleuring kopen die het kleurniveau heeft dat jij wil en die vermengen met peroxide met een hoog liftend effect (peroxideontwikkelaar volume 30 of 40) om het gewenste kleurniveau en de gewenste kleurtoon te bekomen. Je kan daarvoor terecht in je lokale schoonheidszaak. Kies wel een soort rood met dezelfde basiskleur als het rood dat je aanvankelijk gebruikte of je zou kunnen ongewenste kleurresultaten hebben en een kleurcorrectie moeten uitvoeren.
 
Wat je moet onthouden is dat je bij een kleuring werkt met twee verschillende facetten van kleur – kleurniveau (hoe licht of donker de kleur is) en kleurtoon (de huidige tint van het haar). Om een tint te verkrijgen die lichter is dan de huidige moet je het actuele kleurniveau verheffen tot het kleurniveau van de gewenste kleur en dan pas de gewenste kleurtoon toevoegen.
 
Dit kan je doen met een mengeling van haarkleuring en peroxide met hoog liftend effect (gekend als enkelvoudige kleuring) of door het haar eerst te lightenen met een bleekmengeling en dan een kleurtoner toe te voegen (gekend als tweevoudige kleuring). Hoeveel het kleurniveau moet verhelderd worden om het gewenste resultaat te bekomen is bepalend om te weten welke van de twee methodes je moet toepassen.
 
Als het enkel nodig is om het kleurniveau 4 niveaus of minder te verheffen, dan kan je de eerste methode gebruiken met een ontwikkelaar met hoog liftend effect. Als het gaat om méér dan 4 niveaus, moet je vooraf lightenen en pas achteraf een toner gebruiken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar brievenbusrood kleuren