Afrikaans haar en chloor

Meisje met Afrikaans haar in het zwembad
Foto: Tiffany Bryant/Shutterstock
Vraag: Mijn dochter is recent gestart met het volgen van zwemlessen. Ik heb zóveel horrorverhalen gehoord over ons haar in combinatie met chloor. Wij zijn Afrikaans. Ik interesseer mij voor producten en technieken om haar haar gezond te houden.
 
Ik ben een werkende moeder die nachtwerk doet en ik verzorg het haar van mijn dochter telkens voor de week die komt (ik doe er vlechten in). Ze zwemt minstens twee keer per week.

 
Antwoord: Los van de gewoonlijke verzorging om het haar gezond te houden bij het vlechten, moet je ervoor zorgen dat het haar in goede conditie blijft. En om het haar te beschermen tegen de schadelijke invloed van chloor, moet je een antichloorshampoo en –conditioner gebruiken bij je dochter; die is te vinden in je gewone winkel met afdeling schoonheidsproducten.
 
Deze shampoos zijn mild voor het haar, maar bevatten ingrediënten die het overgebleven chloor van het zwemmen in zwembaden en het zitten in whirlpools neutraliseren. Je zou er misschien ook kunnen voor zorgen om het haar van je dochter niet té strak te vlechten tijdens haar zwemseizoen, want tijdens de blootstelling aan chloor is het mogelijk dat haar haar méér vatbaar is om af te breken en de extra spanning door het vlechten zou schade kunnen veroorzaken.
 
Ik beveel ook enorm het gebruik van een badmuts aan voor éénieder die zijn haar méér wil beschermen tegen de blootstelling aan chloor. Afhankelijk van de lengte van je dochters vlechten, zou het kunnen dat een badmuts niet praktisch is, maar áls ze er één kan dragen (en áls je haar zó ver krijgt), dan beveel ik dit ten zeerste aan.
 
Ik raad overigens aan om de nacht vóór de zwemles (of de ochtend zelf) een laag conditioner aan te brengen op het haar om de opname van chloor door het haar te vertragen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Feiten over Afrikaans haar