Blonde lift en bijpassende toner

Verschillende haartinten
Foto: Shutterstock
Vraag: Als ik naar blond wil gaan met een high lift, welke toner zou dan daarbij passen om de gouden of gele tinten in het haar uit te schakelen?
 
Antwoord: Als je een probleem hebt of er één verwacht met overdreven gouden of gele tinten bij het lightenen van je haar, dan moet je een kleuring gebruiken (of follow-up met een toner) die een paarse basiskleur heeft en denk er ook aan om lichter te gaan dan de kleur die je wil bereiken. Je wil toch niet dat je toner het haar dat je juist verhelderd hebt opnieuw donkerder maakt?
 
De sleutel om ongewenste kleurtinten te neutraliseren – of om kleuringen die verkeerd aflopen te corrigeren – is het kleurwiel. Als je kijkt naar dat wiel, dan zul je zien dat er secundaire kleuren onmiddellijk tegenover elk primair kleur staan en omgekeerd. Je kan deze complementaire kleuren gebruiken om onderling te neutraliseren. Een voorbeeld: rood zal groene tinten neutraliseren, blauw zal oranje neutraliseren en paars zal tegengewicht bieden aan gele of (gouden) tinten.
 
Je moet aandacht besteden aan de verhelderingsniveaus van de gebruikte kleuringen om te vermijden dat je in de vicieuze cirkel belandt van “correcties van correcties”.
 
Zie ook: Hoe haar verven