Haar doneren (2)

Haar dat lang genoeg is voor een donatie
 
Vorige pagina
 
Geef om haar (België)
 
Think Pink – de naam van de Belgische borstkankercampagne – klinkt de meeste Vlamingen vertrouwd in de oren. Het Geef om Haar Fonds – onderdeel van Think Pink – helpt vrouwen met borstkanker die het financieel moeilijk hebben. De aankoop van een pruik is duur en in samenwerking met de sociale diensten van ziekenhuizen wordt aan wie onder een bepaalde inkomensgrens zit een bedrag van 200 euro gegeven als ondersteuning.
 
Vrouwen (en mannen) kunnen hun staart laten knippen. Die haardonatie wordt dan verwerkt in een pruik. Dankzij o.a. de donaties van haar kregen op een goede 10 jaar tijd reeds méér dan 5 000 vrouwen een financieel duwtje in de rug.
 
Haar doneren kan het hele jaar door. Je stuurt je paardenstaart gratis op in een speciale omslag (zie info op de site) of je gaat langs bij één van de deelnemende kappers waar je gratis een nieuwe coupe krijgt.
 
Voorwaarde is dat je haren gezond zijn en een lengte van minimum 30 centimeter hebben. Gebruik geen stylingproducten. Geverfd haar mag, als het maar niet beschadigd is. Ook grijs haar kan gebruikt worden. Vergeet niet dat er ook veel oudere dames getroffen worden door borstkanker en die hebben dan vaak graag een grijze pruik.
 
Ook kinderen kunnen hun haar schenken, op voorwaarde dat ze de toestemming hebben van hun ouders. Heel leuk is dat je voor je kind een diploma kunt downloaden op de site.
 
Haarwensen (België)
 
Haarwensen – een van oorsprong Nederlandse vereniging ontstaan in 2007 – heeft sinds 2017 ook een Belgische vertakking. Toen er steeds meer aanvragen voor een haarwerk kwamen vanuit België, werd ook hier een vzw opgericht.
 
De werkwijze is volledig dezelfde. Kinderen tot en met 18 jaar die door een medische behandeling of een andere oorzaak hun haar verliezen, kunnen opnieuw een volle haardos krijgen met een pruik van Haarwensen.
 
Ook in België is er geen ondersteuning door de overheid en is de organisatie volledig afhankelijk van financiële giften en donaties van haar. Steunen kan op verschillende manieren: je haar wegschenken, geld geven, zelf een actie organiseren of vrijwilliger worden.
 
Misschien komen jouw lange haren wel in aanmerking om een kind gelukkig te maken en opnieuw zelfvertrouwen te geven. Bekijk de foto’s en lees de verhalen op de website en je zal onmiddellijk overtuigd zijn van hoe hartverwarmend dit initiatief wel is.
 
Enige zaak om op te letten is dat je haar aan enkele voorwaarden voldoet. Het moet minimum 30 centimeter lang zijn. Elke natuurlijke kleur is goed, behalve grijs. Chemische behandelingen zijn niet toegelaten.
 
Hoe ga je te werk? Je verdeelt je haar in één of meerdere staarten en maakt er telkens een vlecht mee. De afgeknipte vlecht(en) stuur je gewoon op. Er bestaan ook donatiepunten in de verschillende provincies waar je terecht kan om je haren weg te schenken. Check hiervoor de website.
 
Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het nut en het belang van het weggeven van je haar? Ga voor een kort kopje en geef je lange haren een nieuw leven. Maar bekijk eerst via onze kapsels app welke korte look jou het best staat.
 
©Kapsels.net     Foto's: Taisiia Shestopal/Unsplash
 
Lees ook: Waarom haar zo belangrijk is