Pleksgewijze Kaalheid (Alopecia Areata)

Haarwerken en pruiken
Foto: Shutterstock
Vorige pagina    Eerste pagina
 
Voor kinderen is het confectieaanbod veel beperkter. Juist een kind dat zich nog aan het ontwikkelen is, en geestelijk maar ook lichamelijk groeit, moet niet extra hoeven lijden omdat het anders is dan de andere kinderen. Kinderen nemen vaak geen blad voor de mond en kunnen messcherp hun mening geven, of plagen, waardoor de geestelijke ontwikkeling van het kind met het haarprobleem nadelig wordt beïnvloed en het door dit haarprobleem vaak toch al mindere zelfvertrouwen en matige zelfbeeld extra te verduren krijgt.
 
Aan pruiken voor kinderen moeten ook andere eisen gesteld worden om te kunnen voldoen in het actieve en sportieve leven van jongeren. Het is bij het maken van een haarwerk voor een kind van essentieel belang dat gelet wordt op de omstandigheden waaronder het haarwerk wordt gedragen: op de fiets, op school, bij sport en spel, bij zwemmen.
 
Soms bieden haarwerkers aan een haarwerk voor een volwassene te vermaken tot een haarwerk voor een kind. Dit is echter niet aan te bevelen, want het leidt vrijwel nooit tot een bevredigend resultaat. Vooral voor jongens die kort haar willen is het moeilijk een vakman te vinden die goed werk aflevert.
 
Het belangrijkste doel van een haarwerk is dat dit het kind gelukkiger maakt, de ouders moeten zichzelf daarbij op de tweede plaats stellen. Een haarwerk mag een kind dan ook nooit opgedrongen worden: Het moet de keuze van het kind zijn of het een haarwerk wil dragen of niet.
 
Het vinden van een goede haarwerker
 
Vaak kan de huisarts al adviezen geven waar een geschikt haarwerk gekocht of aangemeten kan worden. Maar hiervoor kun je ook terecht bij het ziekenhuis, de ziektekostenverzekering, het telefoonboek, het internet, mond-op-mond reclame of de patiëntenvereniging. Juist bij de patiëntenvereniging komen ervaringen binnen van mensen die zowel positieve als negatieve ervaringen hebben, zodat een schifting gemaakt kan worden in het aanbod.
 
Niet iedere haarwerker is immers de vakman (of vakvrouw) die men beweert te zijn. Er zijn sinds enige tijd ook “erkende leveranciers”. De erkenningsregeling is door de branche zelf in het leven geroepen en de haarwerkers worden jaarlijks getoetst. In de regeling staan o.a. voorwaarden met betrekking tot kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure. Toch blijft het van belang er op te letten dat goede garantie afspraken gemaakt en nageleefd worden.
 
Er zijn leveranciers die uitgevallen haren bijknopen terwijl u wacht, zodat u of uw kind niet enkele dagen zonder haarwerk hoeft rond te lopen. Maak ook bij aankoop duidelijke afspraken over onderhoud en verzorging van het haarwerk en vraag wat je zelf kunt doen.
 
De kosten
 
Confectie pruiken van synthetisch haar zijn al vanaf € 300 of € 400 te koop. Via het Internet kunnen wellicht nog goedkopere haarwerken gevonden worden. Voor maatwerk van echt haar of gepatenteerd synthetisch haar is het kostenplaatje al gauw € 1250 of € 1500.
 
Diverse gegevens uit dit artikel zijn ontleend aan de Alopecia Areata Patiëntenvereniging.
 
©Kapsels.net