Een comfortabel opgestoken kapsel

Haar opsteken
Foto: VGstockstudio/Shutterstock
Een stijl perfect voor vrouwen met een gevoelige hoofdhuid
 
We kennen allemaal wel iemand die gevoelig op het hoofd is. Mijn moeder omschreef dit altijd als een "gevoelig persoontje". We hebben het dan over die klant of die bekende die, hoe voorzichtig je ook werkt met je kam of borstel, bij de minste beweging van de kam of borstel al klaagt, piept, steunt en wegdraait.
 
Zo´n gevoelige persoon heeft een afkeer van vlechten (ze doen pijn omdat ze zo strak zitten), zal nooit stil zitten bij het indoen van krulspelden of rollers (want ook de rollers en klemmetjes of spelden doen pijn), vergelijkt een bezoek aan de kapper met een bezoek aan de tandarts en is er van overtuigd dat het maken van een opgestoken kapsel alleen maar dient om iemand te kwellen. Ironisch genoeg houden juist de als gevoelig bekend staande personen het meest van lang haar, dat veel meer werk nodig heeft om het er verzorgd uit te laten zien.
 
Om het leed te verzachten heb ik besloten nu een opgestoken kapsel te maken dat geschikt is voor vrouwen met een gevoelige hoofdhuid. Door geruime toepassing van ontklittingsspray en serum om het haar zacht en glad te maken, kan dit kapsel heel gemakkelijk gemaakt worden en zal comfortabel genoeg zijn voor de meest gevoelige mensen, zodat zij het zonder probleem kunnen dragen. Dit is mogelijk omdat een hulpmiddel als basis voor de styling gebruikt wordt, waarop het haar wordt vastgezet.
 
De belangrijkste reden waarom dit kapsel comfortabeler is om te dragen ligt in het feit dat nu gebruik gemaakt wordt van een styling hulpmiddel dat als basis zal dienen voor het vastzetten van de rest van het kapsel in plaats van dit te doen op het eigen haar van de persoon zoals gewoonlijk gebeurt.
 
De manier waarop we nu het haar gaan opsteken is vooral gemakkelijk met haar dat voorbij de schouders komt.
 
Benodigde hulpmiddelen:
 
•  Borstels met breed uit elkaar staande tanden en natuurharen borstels (voor het zacht maken van het haar en de final touch)
 
•  Puntkam
 
•  Kleine en grote schuifspelden
 
•  Een uittrekbare haarkam (zie tweede foto boven)
 
•  Een klitvrij elastiekje
 
Het maken van een opsteekkapsel
 
Het maken van het kapsel
 
We beginnen dit kapsel met droog en ongewassen haar dat glad geborsteld is om het klitvrij te maken. Benevel het haar lichtjes met een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden of met een ontklittingsspray, neem het haar bij elkaar en maak een paardenstaart hoog bovenop de kruin. Zorg ervoor dat het haar glad is en zet het vast met een klitvrij elastiekje.
 
Zodra het haar is vastgezet, plaats je de uittrekbare haarkam rond de basis van de paardenstaart door de puntjes zorgvuldig in een cirkelvorm in het haar te schuiven en vervolgens de ring te sluiten. De kam moet zo geplaatst worden, zodat de doorsnee van de cirkel ongeveer 15 cm bedraagt. Zet de kam vast met behulp van grote schuifspelden, maar plaats ze met de geribbelde kant naar beneden en dwars op de richting waarin het haar gekamd is. Zodra de kam geplaatst is, verwijder je het elastiek weer uit het haar en laat het haar de ruimte binnen de uittrekbare kam opvullen.
 
Uittrekbare kam om een opsteekkapsel te maken
 
Haar opsteken met behulp van een uittrekbare kam
 
Nu gaan we het buitenste losse haar in de uittrekbare kam met behulp van een puntkam verdelen in lokken van ongeveer 1,5 tot 2,5 cm, die we vervolgens met onze vingers en de kam glad en soepel maken. Hierna vormen we het haar met behulp van onze vingers en de kam in zachte en grote rollen die we met schuifspelden zo op de uittrekbare kam vastzetten zodat de uittrekbare kam aan het oog onttrokken wordt.
 
Ga hiermee door tot de bovenste helft van de uittrekbare kam niet meer zichtbaar is. Let er hierbij op dat je de schuifspelden steeds met de geribbelde zijde naar de hoofdhuid toe plaatst, omdat ze op deze manier meer grip hebben en de krul als gevolg hiervan beter verankerd zal zijn.
 
Opsteekkapsel
 
Vervolgens gaan we op dezelfde wijze verder met de rest van het haar, we verdelen het in lokken, kammen het glad en soepel, maken er zachte en grote rollen van en zetten ze met schuifspelden vast. Er is geen noodzaak om bij de richting van het vastzetten van de rollen een vast patroon te volgen. Het is zelfs zo dat vrij geplaatste rollen of krullen er vaak mooier uitziet omdat het meer te vergelijken is met de natuurlijke karakteristieken van haar en het daarom natuurlijker overkomt.
 
Als jij vindt dat jouw krullen er rommelig uitzien door uitspringende haren, pas dan een lichte verneveling van haarspray toe en maak de krullen glad met je vingers terwijl je ze plaatst.
 
Ga door met het schikken van het haar in de krullen en let er op dat je ook de onderste helft van de uittrekbare kam volledig aan het oog onttrekt. Zorg er ook voor dat er geen zichtbare gaten in het geheel te zien zijn. Dit voorkom je door de krullen in een gelijke verhouding ten opzichte van elkaar te plaatsen.
 
Comfortabel opsteekkapsel
 
Gemakkelijk om dragen opsteekkapsel
 
Om het kapsel compleet te maken, besproeien we de krullen opnieuw lichtjes met een haarspray en wrijven dit voorzichtig in de groeirichting van het haar op de krullen om ze meer tot uitdrukking te laten komen. Nu nemen we kleine parelsnoertjes die we draaien om accenten te maken alsof ze uit vier lusjes bestaan. Ze worden zo gelijkmatig mogelijk rond en tussen de vastgezette krullen geplaatst om een zichtbare extra verfraaiing en een feestelijk tintje aan het kapsel toe te voegen.
 
Het uiteindelijke model is een erg mooi uitziend opgestoken kapsel dat uitermate geschikt is om te dragen bij feestjes of andere speciale gelegenheden die zich ´s avonds voordoen. Maar ook bij een bruid zal dit kapsel zeker een mooie aanvulling op het geheel zijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér tips voor opgestoken haar