Waarom we haar hebben

Evolutie van de mens
Afbeelding: Depositphotos
Vraag: Dit kan een stomme vraag lijken, maar waarom hebben we haar op ons hoofd? Wat is de bedoeling van haar op uw hoofd? Dient dit enkel om het hoofd warm te houden?
 
Antwoord: Zoals met de kenmerken van elk dier zijn we op bepaalde manieren geëvolueerd op basis van onze omgeving en de nood om zich aan te passen aan die omgeving. Het haar op onze hoofden biedt warmte voor koelere seizoenen (aangezien we ongeveer 25 % va onze lichaamswarmte verliezen via onze hoofdhuid). Het haar op het hoofd geeft eveneens bescherming tegen UV-stralen en tegen kleinere letsels.
 
Onze vroegere voorouders (gesproken vanuit evolutiestandpunt) hadden veel méér haar op alle delen van hun lichamen. Maar door technologische vooruitgangen (leren hoe vuur te maken, een schuilplaats te vinden of te maken enz…) waren we beter in staat om te weerstaan aan onze omgeving en de nood aan veel haar begon af te nemen. Die individuen die geboren werden met minder haar waren net zo goed in staat om te overleven en daardoor hadden de volgende generaties minder haar.
 
Op bepaalde plaatsen bleef het haar aanwezig omdat dit andere bedoelingen had. De oksels en liesstreek behielden haar omdat die zones belangrijke plaatsen zijn waar warmte vrijkomt (zoals blijkt uit het gebruik van lauwe kompressen op deze plaatsen om koorts snel te doen zakken). Het haar op deze plaatsen dient als smeermiddel voor de aan elkaar grenzende punten van het lichaam en verhindert openschaven van het lichaam door de wrijving van de zones die samen schuren.
 
Het is mogelijk dat de hoofdhuid ook haar heeft behouden omdat dit het lichaam hielp om warmte vast te houden, maar het kan eveneens dat het haar op de hoofdhuid gezien werd als esthetisch aantrekkelijk en dat daardoor een partner sneller aangetrokken werd.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér vragen over haar