Afrikaans haar en roos

Haar met roos
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb kort Afrikaans haar en een groot roosprobleem. Ik had een permanent/chemische straightener in mijn haar. Ik heb hulp nodig. Wat raadt u aan?
 
Antwoord: Je specifieert niet of je dat probleem van roos had vůůr of na het chemisch straightenen, dus laten we beide zaken eens bekijken. Echte roos wordt gewoonlijk gekenmerkt door vrij grote, vettige schilfers en wordt geassocieerd met een gist met de naam Malassezia (vroeger gekend onder de naam pityrosporum).
 
Fijne, poederige schilfers met een jeukerige, strak aanvoelende hoofdhuid zijn gewoonlijk het symptoom van droge hoofdhuid. Chemische haarbehandelingen (zoals straighteners en permanenten) kunnen de hoofdhuid uitdrogen, wat jeuk en schilfers tot gevolg heeft. Als je roos had vůůr het straightenen, dan is het waarschijnlijk dat het chemisch procedť de conditie alleen maar verslechterd heeft.
 
Hoe dan ook kunnen de behandelingen beschikbaar voor roos ook nuttig zijn om droge hoofdhuid te bestrijden. Zoek naar producten die zinkpyrithione, salicylzuur, seleniumsulfide, ketoconazole of tar bevatten. Dit zijn algemene, maar efficiŽnte ingrediŽnten om roos te behandelen, want zij zuiveren de hoofdhuid en zullen alle aanwezige gisten doden. Sommige van deze producten helpen ook om de poriŽn te openen en bevorderen een evenwichtige olieproductie van de hoofdhuid.
 
Kies een product en gebruik het, waarbij je het 5 minuten laat inwerken op de hoofdhuid om toe te laten dat de ingrediŽnten hun volle effect hebben en spoel het product dan grondig uit. Twee keer toepassen wordt aanbevolen voor een grotere efficiŽntie. Achteraf verzorg je het haar zoals je gewoonlijk doet, maar gebruik zťker een conditioner die goed vochtinbrengend werkt, want deze producten kunnen het haar uitdrogen. Het gebruik van een conditioner die niet uitgespoeld wordt is ook aan te raden, in het bijzonder een conditioner in sprayvorm, want die kan direct op het haar zelf gericht worden.
 
Gebruik de shampoo dagelijks gedurende ťťn week en als de schilfers nog steeds aanwezig zijn, gebruik dan een ander product/andere formule. Als de shampoo die je gekozen hebt lijkt te werken voor jou, dan kan je de frequentie van het wassen verminderen tot twee ŗ drie keer per week gedurende enkele weken en dan geleidelijk verminderen tot ťťn keer per week indien het verminderd gebruik efficiŽnt lijkt te blijken.
 
Hoe dan ook consulteer je best je dokter indien je na het uitproberen van verschillende producten nog steeds geen resultaat hebt of indien de schilfering en jeuk verslechteren of indien ontsteking of roodheid van de hoofdhuid optreedt. Er bestaan ziektes die schilfering en droogheid van de hoofdhuid kunnen veroorzaken en die kunnen ernstig worden als ze niet behandeld worden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoofdhuidproblemen