Rockabilly kapsels

Rockabilly kapsel
Foto: Adam Fraise/Shutterstock
Vraag: Ik zou echt wel willen weten hoe je een Rockabilly kapsel kan hebben; ik heb een nieuw kapsel nodig en dit lijkt mij wel wat.
 
Antwoord: Wel, eerst en vooral wat algemene informatie voor die lezers die niet weten wat een “Rockabilly” kapsel juist inhoudt. De term “Rockabilly” verwijst naar de populaire kapsels uit de late jaren 1930, de jaren 40 en de vroege jaren 50, het tijdperk van de Rock’n’Roll.
 
Rockabilly is zowat een subcultuur geworden, want personen die de kapsels en muziek van dit tijdperk hoog in het vaandel dragen (evenals de klassieke auto’s uit die periode), gaan zich met elkaar identificeren en treden als gastheer op van sociale evenementen rond dingen waarvan ze houden: rock’n’roll Old style, shows met klassieke auto’s, enz…
 
Voor mannen bestaat een Rockabilly kapsel gewoonlijk uit een snit met korte zijkanten en een lichtjes langere achterkant met voldoende lengte bovenaan en langs voor om de opstaande “pompadour” te creëren. Een ander rockabilly kapsel voor mannen is de flattop, hier wel de originele, met het haar bovenaan geknipt tot op ongeveer 2,5 cm en met pommade of wax erin om een gelijk niveau van piekerige uiteinden te geven.
 
Rockabilly kapsels voor vrouwen zijn meer gevarieerd, maar volgen nog steeds twee algemene looks: de eerste look is een halflang, gelaagd kapsel. Het haar wordt bovenaan langer gehouden (gewoonlijk 12 à 15 cm), langs de zijkanten wat korter (gewoonlijk 7 à 10 cm), halflang bij de kruin (10 à 12 cm), met het langste gedeelte gewoonlijk in de nek.
 
Dit kapsel is steeds krullend, gebruik makend van de natuurlijke krul van het haar of gepermanent en met rollers gezet om rechtere krullen en body te geven. Het is een klassieke look uit de jaren 40 en de vroege jaren 50. Om te stylen geef je bovenaan volume, aan de zijkanten leg je het haar dicht tegen de huid en bij de kruin en in de nek creëer je een waterval van golven en krullen.
 
De andere meest algemene look bij de aanhangers van Rockabilly is het kapsel dat populair gemaakt werd door Bettie Page, pin-up model uit de jaren 40 en 50. Deze look bestaat uit een langer kapsel, gewoonlijk met een blunt pony over het voorhoofd (gewoonlijk geknipt tot halfweg het voorhoofd). Het haar heeft een scheiding in het midden en wordt lang gelaten met overal een gelijke lengte (of met een paar laagjes bij de uiteinden van het haar). Bij het stylen creëert men gewoonlijk zachte golven langs de lengtes, terwijl de pony steil en glad is.
 
Deze twee kapsels vormen de basis voor alle andere varianten van Rockabilly kapsels. De lengtes kunnen ruim variëren volgens je persoonlijke smaak en volgens wat jou het best staat en kunnen makkelijk bijgewerkt worden, voor het geval je aparte looks wil creëren voor verschillende gelegenheden en omstandigheden. Ik kan je duidelijk geen specifieke suggesties doen omdat ik geen informatie heb over je gezichtsvorm, bouw, gezichtsstructuur, enz… Ik hoop echter dat bovenstaande informatie al een goede start zal betekenen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Retrokapsels