Nieuwe schaar & aanlooptijd

Scharen voor kappers en kapsters
Foto: Nimon/Shutterstock
Vraag: Is het waar dat nieuwe scharen niet zo erg goed knippen en een beetje aanlooptijd nodig hebben?
 
Antwoord: De aanlooptijd in kwestie is gewoonlijk een kwestie van de kapper die gewoon moet raken aan het gevoel van een nieuwe schaar. Wanneer die goed van kwaliteit en scherp is en het juiste formaat heeft, goed passend bij de hand van de kapper, dan zou die schitterend werk moeten leveren vanaf dag één.
 
Enkele van de valkuilen die een kapper kan ontmoeten met een nagelnieuwe schaar volgen hieronder:
 
De schaar kan “strak” zijn omdat het centrale punt niet of niet veel bewerkt werd. Als de schaar volledig machinaal vervaardigd en afgewerkt werd, dan kan de spanning van dit centrale punt hoog zijn, wat in het begin voor problemen zorgt voor het openen en sluiten.
 
De schaar kan onscherp toekomen bij de kapper. Dit is eerder zeldzaam, maar komt toch voor bij sommige fabrikanten (in het bijzonder wanneer de wetten van een bepaald land een schaar indelen bij de wapens). Is de kapper zich hier niet van bewust, dan kan zijn eerste poging om de schaar te gebruiken uitdraaien op een sisser. Maar het slijpen van de schaar lost dit probleem overduidelijk op.
 
Soms kan een schaar bij het inpakken voor verkoop of verscheping behandeld worden met een product om het metaal en de bladen te beschermen tegen de effecten van vocht. Dit residu is nuttig, maar kan een invloed hebben op de manier waarop de schaar in het begin knipt. Wanneer u een nieuwe schaar koopt, was en desinfecteer die dan zorgvuldig. Dit proces en de gebruikte chemicaliën verwijderen het residu gewoonlijk op een erg efficiënte manier.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe haar knippen