Kleurspoelingen

Het aanbrengen van haarverf
 
Vraag: Mijn eigen haarkleur is kastanjebruin/kastanjerood. Tot nu toe kan ik het aantal keren dat mijn haar geverfd is (highlights, lowlights of spoelingen) op iets méér dan 1 hand tellen.
 
Enkele jaren geleden heb ik ervoor gekozen om mijn haar door middel van een spoeling zwart te kleuren. Deze spoeling heb ik laten zetten door een kapster. Mijn haar was erg lang en op één lengte, precies zoals ik het jarenlang wilde hebben. Twee jaar later heb ik met pijn in het hart de schaar in mijn haar laten zetten, want de zwarte spoeling zat er nog steeds in.
 
De zwarte kleur was hooguit vervaagd naar een diep donkerbruin dat heel natuurlijk leek in combinatie met mijn rode haar. Mijn haren kwamen toen tot halverwege mijn rug. Helaas was het nodig om tot boven de schouders te knippen om het zwart uit mijn haar te bannen. Om te voorkomen dat het nog korter werd, heb ik gekozen om laagjes te laten knippen.
 
De kapster bij wie ik de spoeling heb gedaan, zweert dat ze een spoeling heeft gezet en dat ze geen verf heeft gebruikt. Zij geeft aan dat de gezondheid van mijn haar dusdanig goed was en dat de spoeling volledig werd opgenomen, waardoor die zo lang in mijn haar heeft gezeten. Wel weet ik dat highlights/lowlights bij mij langdurig (totdat ze uitgeknipt worden) duidelijk zichtbaar blijven in mijn haar. Het is niet zo dat highlights of lowlights bij mij vervagen ondanks het regelmatig wassen.
 
Voor mijn trouwdag wil ik alleen graag een bruintint in mijn haar hebben. Op basis van mijn ervaringen ben ik gewoon doodsbang dat ik over 2 jaar dadelijk weer de schaar in mijn haar moet zetten om mijn eigen haarkleur terug te hebben.
 
Klopt het verhaal van de kapster die de zwarte spoeling heeft gezet? Of heeft zij mogelijk toch een vergissing begaan en verf gebruikt in plaats van een spoeling?

 
Antwoord: Zwart is een heel hardnekkige kleur en tegenwoordig is een spoeling niet meer hetzelfde als vroeger. De zwarte kleurpigmenten blijven altijd heel lang in het haar zitten en vervagen wel naar bruin, maar zullen nooit helemaal uit het haar gaan. Dit zal ook het geval zijn met de donkerbruine kleur.
 
Het grote verschil tussen verf en spoeling tegenwoordig is dat verf grijze haren kan dekken en lichter kan verven. De merken die zeggen dat het na 18 wassingen weg is, hebben dus niet altijd gelijk.
 
Om voor je bruiloft toch mooi voor de dag te komen, kan je je haar laten verven in een kleur die dicht bij je eigen haarkleur zit, zodat de uitgroei minder zal opvallen. Maar let op: de kleur zal opnieuw in je haar blijven.
 
©Kapsels.net
Foto: Schankz/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het verven van haar