Kippenvel

Kippenvel
Foto: Helivideo/Getty Images/Canva
Vraag: Wat is de dynamiek achter kippenvel? Hoe ontstaat kippenvel?
 
Antwoord: Kippenvel, wetenschappelijk pilo-erectie genoemd, is een fascinerend aspect van de reactie van ons lichaam op verschillende prikkels.
 
Het kippenvelproces begint met de activatie van het sympathische zenuwstelsel, het deel van ons autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de "vecht- of vlucht" reactie. Wanneer we emoties zoals angst, opwinding, of zelfs koude temperaturen ervaren, start ons lichaam een reeks reacties die bedoeld zijn om ons klaar te maken voor actie. Op dat moment komt de complexe wisselwerking van neurotransmitters en hormonen in actie.
 
Na het ontvangen van signalen vanuit de hersenen zet het sympathische zenuwstelsel de aanmaak van adrenaline in gang, een krachtig hormoon dat een centrale rol speelt bij het activeren van de stressreactie van ons lichaam. Adrenaline stimuleert op zijn beurt de kleine spiertjes aan de basis van haarzakjes, de arrector pili spiertjes. Deze spiertjes trekken samen, waardoor de haartjes rechtop komen te staan, resulterend in het kenmerkende uiterlijk van kippenvel.
 
Deze reactie vindt zijn oorsprong in ons evolutionaire verleden. Bij dieren zorgen rechtopstaande haren ervoor dat ze er groter uitzien. Hierdoor zien ze er meer intimiderend uit en dit helpt om mogelijke vijanden af te schrikken. Hoewel wij mensen niet dezelfde vacht hebben als onze dierlijke tegenhangers, bestaan de overblijfselen van dit evolutionaire mechanisme nog steeds en manifesteert het zich als kippenvel.
 
Het kippenvelfenomeen is niet exclusief voorbehouden voor angst. In de wereld van emoties kunnen muziek en andere vormen van kunst ook de kippenvelreactie opwekken. De kracht van een ontroerend muziekstuk of een aangrijpende scène in een film kunnen een cascade van emoties teweegbrengen, waardoor dezelfde fysiologische reactie ontstaat als bij een koude bries of een schrikwekkende gebeurtenis.
 
Het spiertje van een haar
Afbeelding via Roman Choknadii/Canva
Temperatuurregulatie is ook een factor die kan bijdragen aan het vormen van kippenvel. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan lage temperaturen, probeert het warmte te behouden door de haarspiertjes samen te trekken, waardoor een isolerende laag van ingesloten lucht rond de huid en rechtopstaande haartjes ontstaat. Deze reactie getuigt van het ingewikkelde evenwicht binnen ons lichaam om het optimaal te doen functioneren in verschillende omgevingen.
 
Individuele gevoeligheid varieert, waardoor sommige mensen sneller kippenvel krijgen dan anderen. Deze gevoeligheid kan worden bepaald door genetische factoren, algehele gezondheid en zelfs psychologische voorbestemming. Kippenvel herinnert ons aan het ingewikkelde web van verbindingen binnen ons lichaam, waar fysieke en emotionele domeinen samenkomen.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Hoe sterk is menselijk haar?
 
Waar bestaan haren uit en hoe groeien ze?