"Bad Hair" dagen en het zelfvertrouwen

Slecht haar dag
 
Iedereen heeft wel eens een dag meegemaakt die je kunt beschrijven als een “bad hair” dag ofwel een baaldag van je haar. In veel gevallen wordt de term gebruikt om de gehele ervaring van een in feite onplezierige dag aan te duiden.
 
Voor iedereen die wel eens last heeft gehad van futloos haar of een eigenwijze opspringende lok zal het geen verrassing zijn dat onderzoekers nu hebben aangetoond dat een “bad hair” dag zelfs een negatieve invloed op het zelfvertrouwen kan hebben. Eigenwijs haar kan niet alleen een uitdaging zijn voor het stylen, maar het kan zelfs schadelijk zijn voor je geestelijke gesteldheid.
 
In een onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van Physique, producent van haarstylingsproducten, ontdekten de onderzoekers van de Universiteit Yale dat “bad hair” dagen in toenemende mate hun weerslag hebben voor wat betreft onzekerheid en persoonlijke kritiek. “Een interessante waarneming is dat zowel mannen als vrouwen door dit fenomeen negatief beïnvloed worden” zegt Dr. Marianne LaFrance, hoogleraar psychologie en hoogleraar Vrouwen en Geslachtsstudies aan de Universiteit Yale. ”Nog fascinerender is onze bevinding dat individuen hun capaciteiten aanzienlijk lager dan dat van anderen inschatten wanneer zij slecht zittend haar hebben”.
 
De deelnemers aan de studie bestonden uit zowel mannen als vrouwen van diverse etnische en diverse culturele achtergronden. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in welke mate een “bad hair” dag invloed heeft op het zelfvertrouwen, de sociale onzekerheid en de eigenwaarde. Een van de meest interessante bevindingen van het onderzoek was dat een “bad hair” dag van grote invloed was op het zelfvertrouwen om te kunnen presteren.
 
Het ondervinden van een “bad hair” dag maakte dat de deelnemers aan het onderzoek zichzelf minder slim vonden en zichzelf minder in staat achtten om taken uit te voeren waartoe zij normaal gesproken goed toe in staat waren. Verrassend resultaat was dat dit effect onder de mannen het sterkst waarneembaar was.
 
De studie toonde ook een sterke toename in de sociale onzekerheid onder diegenen die aan een “bad hair” dag leden. De reden hiervoor is eigenlijk simpel. Wanneer we ons zorgen maken over een aspect van ons voorkomen, dan zijn we geneigd te denken dat anderen onze veronderstelde imperfecties ook opmerken. In veel gevallen zullen andere mensen dit veel minder merken dan we veronderstellen.
 
In de studie van Yale gaven vrouwen aan meer te lijden onder gevoelens van verlegenheid en schaamte, hadden zij een gevoel meer uit de gratie te zijn en waren zij zich erg bewust van hun onvolmaaktheid, terwijl mannen aangaven een verminderd gevoel van zekerheid en een verhoogde nervositeit te ondervinden en waren zij meer geneigd zich ongezelliger te gedragen. Naast de sociale angst over de verschijning begonnen de deelnemers aan de studie ook andere negatieve opmerkingen over zichzelf te maken. De onderzoekers concludeerden dat “bad hair” dagen konden leiden tot andere gevoelens van zelfkritiek die verder gingen dan de verschijning zelf.
 
De bevindingen van deze studie geven aan dat het belangrijk is om er voor te zorgen er goed uit te blijven zien om je goed over jezelf te kunnen blijven voelen. Dus wat kun je doen om “bad hair” dagen te voorkomen? De eerste stap is er voor te zorgen dat je haar gezond en goed onderhouden is.
 
Het gebruik van een kwalitatief goede conditioner kan de verschijning van je haar verbeteren en zal klitten voorkomen die je haren kunnen beschadigen. Als je haar op dit moment niet in allerbeste gezondheid is, bezoek dan een kapper om de gespleten haarpunten te laten verwijderen en het haar in een flatterend model te laten knippen dat gemakkelijk is te onderhouden. Soms kunnen eenvoudige zaken als statische elektriciteit een “bad hair” dag veroorzaken.
 
Statische elektriciteit is vooral gedurende de koudere periode in het jaar een probleem. Als jij een probleem hebt met statische elektriciteit, dan kun je dit probleem eenvoudig verminderen met behulp van een speciaal doekje, dat je gewoonlijk mee laat draaien in de droogtrommel voor het antistatisch maken van het wasgoed. Haal dit doekje eenvoudig over je hoofd heen om je haren te temmen.
 
©Kapsels.net