Haarverlies

Tiener met haaruitval
Foto: Shutterstock
Oorzaken van haarverlies bij tieners en volwassenen.
 
Er zijn veel oorzaken van haarverlies. Het kan voorkomen zowel bij mannen als bij vrouwen. Voedingstekort, hormonaal onevenwicht, stress en ziekte kunnen aan de basis liggen. Maar over het algemeen is de meest voorkomende oorzaak androgene alopecia. Dit is de medische term voor haarverlies of kaalheid.
 
Androgeen verwijst naar de invloed van androgenen (mannelijke hormonen) en genetische voorbeschikking tot kaalheid kan de oorzaak zijn van zo’n haarverlies.
 
Genetica is niet zo eenvoudig en haarverlies evenmin. Het is niet omdat iemand in uw familie kaal is, dat u eveneens kaal zult worden. Het is echt moeilijk te voorspellen wie kaal zal worden en hoe snel dit zal gaan.
 
Mannen en vrouwen produceren androgene hormonen. Dihydrotestosteron, androsteendion en testosteron zijn de meest voorkomende. Bij mannen worden die geproduceerd door de testikels en bijnieren. Bij vrouwen zijn het de eierstokken en bijnieren die hiervoor zorgen. Deze hormonen zijn belangrijk voor beide geslachten. Maar ze hebben verschillende concentraties en dit is predominanter bij mannen dan bij vrouwen. Dit maakt gedeeltelijk het verschil uit tussen beide geslachten.
 
Blootstelling van haarfollikels aan dihydrotestosteron – bij een vatbare persoon – leidt tot kaalheid of zogenaamde androgene alopecia. Er bestaat niet echt een beginleeftijd voor kaalheid. Kaal worden is een proces en dit is vaak niet gekend. Dit proces kan traag of snel verlopen. Het start gewoonlijk bij late tieners.
 
Ziekte en medische aandoeningen zijn één van de oorzaken van haarverlies. Een schildklieraandoening en diabetes bijvoorbeeld kunnen leiden tot haaruitval. Mensen met lever- en nieraandoeningen en lupus kunnen eveneens kaalheid ontwikkelen. Volwassen vrouwen en tienermeisjes kunnen haaruitval hebben door een onevenwicht in de hormoonhuishouding in het polycystische eierstoksyndroom. Medicatie – zoals een geneesmiddel tegen acne – kan haarverlies als gevolg hebben. Ook amfetamines in dieetpillen kunnen aan de basis liggen van haaruitval. En de meest gekende medicatie die leidt tot haarverlies is natuurlijk chemotherapie.
 
Alopecia areata is een huidaandoening die kan leiden tot haarverlies op de hoofdhuid en soms op het lichaam. Het is een auto-immuniteitsziekte. Het eigen immuunsysteem beschadigt de haarfollikels. Alopecia areata start als kleine kale plekjes en kan evolueren tot volledige kaalheid.
 
Trichotillomanie is een psychische aandoening waarbij iemand het eigen haar gaat uittrekken en dit leidt eveneens tot haarverlies.
 
Haarbehandelingen en styling zorgen voor spanning bij de hoofdhuid en het haar raakt op die manier beschadigd en valt uit.
 
Voeding is ook een belangrijke factor bij kaalheid, omdat er soms te weinig proteïnen, vitaminen en mineralen zijn om het haar kracht te geven.
 
En dan is er nog het verbreken van de haargroeicyclus. Dit vormt een probleem en kan onder andere veroorzaakt worden door een bevalling, verdoving of operatie.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haargroeimiddel