Diabetes en haarverlies

Vrouw met diabetes
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Verlies uw haar niet omwille van diabetes! Nogal vaak wijst een beduidende hoeveelheid haaruitval op de mogelijkheid van diabetes.
 
Wanneer iemand méér dan normale haaruitval heeft en de oorzaak geen vaak voorkomend haarverlies is, dan is een bezoek aan een dokter aanbevolen. Suikerziekte staat namelijk in verband met hormonen en dit onevenwicht kan vaak het eerst opgemerkt worden in haaruitval. De verbanden tussen haarverlies en diabetes zijn de volgende.
 
1. Diabetes veroorzaakt een gebrekkige bloedcirculatie en daardoor kunnen de haarfollikels niet meer normaal werken. Onder normale omstandigheden groeit haar gedurende 2 tot 6 jaar, daarna is er een slapende periode en tot slot valt het haar uit wanneer een nieuw haartje gevormd wordt in de follikel en het oude haar uitduwt. Wanneer het bloed niet naar behoren circuleert, produceert de follikel geen nieuw haartje en wanneer het oude haartje afsterft en uitvalt, is er geen vervanging.
 
Verder is het zo dat haarlokken de neiging hebben om sneller af te sterven en uit te vallen wanneer er geen goede bloedcirculatie is in het hoofd. Daardoor valt er méér haar uit dan gewoonlijk en wordt dit niet vervangen, wat leidt tot dunner haar.
 
2. Diabetici zijn vatbaarder voor huidaandoeningen en huidaandoeningen bij de hoofdhuid kunnen haaruitval veroorzaken. Zowel bacteriële infecties als schimmelinfecties van de hoofdhuid kunnen het normale haargroeiproces verstoren.
 
3. De medicatie die vaak voorgeschreven wordt voor en genomen wordt door diabetici kan de normale haargroeicyclus onderbreken. Wanneer het lichaam went aan de medicatie, komt dit opnieuw in orde, maar iemand die start met geneesmiddelen moet zich hiervan bewust zijn.
 
4. Suikerziekte veroorzaakt zowel fysiologische als psychologische stress en angst en dit zijn twee factoren die een rol spelen bij haaruitval. Dehydratatie is eveneens een factor. In combinatie met stress is dit een dooddoener voor het haar.
 
Wanneer u haarverlies hebt door diabetes, dan kunt u onderstaande suggesties volgen:
 
1. Wacht af of de toestand zichzelf herstelt na een tijdje. Dit kan enkele maanden duren.
 
2. Zorg voor genoeg vocht in uw lichaam. Drink dagelijks acht glazen water, naast andere vloeistoffen.
 
3. Zorg voor regelmatige beweging. Dit verhoogt de bloedcirculatie. Uw follikels zullen u dankbaar zijn.
 
4. Probeer yoga of een andere vorm van relaxatie om stress en angst te verzachten.
 
Diabetes is een belangrijke diagnose die uw verdere leven bepaalt. Volg goed de raad van uw dokter op en doe zaken die goed zijn voor uw algemene gezondheid. De gezondheid van uw haar wordt beïnvloed door alles wat u doet en verbruikt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haargroeimiddel