De speciale behoeften van etnisch haar

Meisje met etnisch haar
Foto: Depositphotos
We kennen allemaal wel de zichtbare verschillen tussen het haar van mensen van Afrikaanse afkomst en mensen van Europese afkomst. Er is een duidelijk verschil zichtbaar in de structuur en het krulpatroon van het haar. Afrikaans haar is van nature stug en sterk gekruld of kroezig, en de haarkleur is meestal, met enkele zelden voorkomende uitzonderingen, zwart.
 
Er zijn echter maar weinig mensen van Europese afkomst die ook op de hoogte zijn van de minder zichtbare verschillen die zich in dit haar voordoen.
 
Afrikaans haar (we zullen het ten behoeve van deze discussie verder benoemen als “etnisch haar”) heeft meestal ook de neiging erg poreus te zijn, wat zoveel betekent dat vocht gemakkelijk door de schublaag heen kan dringen. Want weet je, omdat etnisch haar de neiging heeft erg stug te zijn, dan betekent dit dat in dat geval de schubben van de schublaag open staan waardoor vocht niet alleen gemakkelijk in de individuele haar kan binnendringen, maar ook even gemakkelijk verloren kan gaan. En om deze reden heeft etnisch haar meer hulp nodig om gezond te blijven.
 
Omdat Europees haar baat heeft bij af en toe een oliebehandeling, zal het snel oververzadigd raken door de oliën en er slap en futloos uitzien. Etnisch haar heeft juist deze oliën nodig om het haar te beschermen. De geschiedenis laat ons trouwens zien dat het toepassen van oliën in de dagelijkse haarverzorging een vast onderdeel was van de bewoners van het oude Egypte (tot zelfs 3000 jaar geleden). De oliën zorgen voor een afsluitende barrière om het vocht in het haar vast te houden en om het haar zacht en beheersbaar te houden.
 
Algemene aandachtspunten van etnisch haar:
 
Zoals we hierboven al konden lezen, is uitdroging dus één van de meest voorkomende problemen bij etnisch haar. Om deze reden zijn er speciaal voor etnisch haar verzorgingsproducten ontworpen die met behulp van zeer intensieve vochtinbrengers, oliën en vetten helpen het haar te voeden en het vocht in het haar op te sluiten.
 
Maar volgens een in Amerika uitgevoerde studie is niet het uitdrogen, maar het breken van het haar het grootst voorkomende probleem onder vrouwen met etnisch haar (60% van de onderzochte vrouwen gaf aan dat dit hun grootste probleem was). De sterkte van de haren wordt al ondermijnd door de natuurlijke droogheid van dit haar, maar de grootste bijdrage aan deze haarbeschadigingen wordt geleverd door de manier waarop de vrouwen met etnisch haar het haar stylen.
 
Ongeveer 80% van de vrouwen met etnisch haar gebruiken methoden om het haar steil te maken. Dit kan variëren van processen als een chemische straightening behandeling en een watergolf permanent voor milde krullen tot het gebruik van verwarmde styling apparaten zoals straighteners en föhns.
 
Gebleekt Afrikaans haar
Foto's via Canva
Chemische toepassingen om het haar steil te maken bestaan uit sterke formules die de bi-sulfide verbindingen ofwel zwavelverbindingen verbreken en het haar hiermee in staat maken plat te gaan liggen. De meestal gebruikte vloeistoffen bestaan uit alkaline (ammonium thioglycolaat) dat in staat is een haar tot twee keer zijn eigen breedte op te laten zwellen en de verbindingen te verbreken, en een hydrogeen piroxide vloeistof zorgt er voor dat de verbroken oorspronkelijke verbindingen permanent verbroken blijven. Watergolf permanent bestaat uit een proces dat speciaal is ontworpen om de natuurlijke krul van het haar groter te maken. Zowel chemische straightening behandelingen als een watergolf permanent vormen een aanslag op het haar.
 
Het verwarmd stylen is een ander proces dat zeker van etnisch haar zijn tol eist. De veel gebruikte krultangen, straighteners en straightening kammen kunnen werken onder invloed van een warmte tot wel 200°C. Ook haardrogers die gebruikt worden om het haar steil te maken gebruiken voldoende warmte om veel van het benodigde vocht in het haar verloren te laten gaan.
 
Andere gevaren voor etnisch haar:
 
Een ander chemisch proces dat op etnisch haar voor aanzienlijke schade kan zorgen is het kleuren ervan. Omdat etnisch haar van nature zwart is (kleurniveau 1), zullen alle veranderingen in haarkleur een bepaalde mate van oplichten (bleken) nodig hebben, wat het haar erg kan beschadigen als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Algemeen wordt aanbevolen het haar met niet meer dan 4 tot 5 kleurniveau´s vanaf de natuurlijke haarkleur te bleken, waardoor de keuze voor de nieuwe kleur op vrouwen met etnisch haar aanzienlijk wordt beperkt.
 
Er zijn vrouwen die toch een lichtere haarkleur willen hebben en in sommige gevallen zelfs vanaf hun niveau 1 voor zwart haar in een keer overstappen op niveau 8 of 9 voor lichtblond. Deze mate van bleken kan resulteren in een stroachtige structuur van het etnische haar, zelfs als het door een professional is uitgevoerd, en mag zeker nooit worden uitgevoerd zonder professionele begeleiding.
 
Er zijn vele etnisch haar specialisten die campagne gevoerd hebben tegen de trend van het extreem opbleken van etnisch haar en dit vooral om de gevaren die het haar bij deze processen loopt.
 
Het is heel belangrijk je te realiseren dat beschadigd haar niet “beter gemaakt” kan worden. De enige mogelijkheid die dan nog overschiet is het haar met behulp van producten te beschermen tegen verdere schade om het haar er nog enigszins gezond uit te laten zien en in het ergste geval kan alleen de schaar nog redding bieden. Denk hier maar eens aan als je overweegt om je haar te bleken. De eerste keer dat jij je vingers door je haar haalt en hierna een hand vol afgebroken haren overhoudt, dan weet je dat het te laat is.
 
Al deze processen leiden tot uitgeput en verzwakt haar dat gedoemd is te breken. Daarom moet etnisch haar dat deze processen heeft ondergaan veelvuldig behandeld worden om het haar met proteïnen te versterken, vochtinbrengende behandelingen ondergaan om het haar opnieuw van voeding te voorzien en gesloten worden om verder vochtverlies te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat de producten die bij etnisch haar gebruikt worden in deze behoeften voorzien. Er zijn tegenwoordig veel producten voor etnisch haar verkrijgbaar en de haarproducten industrie lanceert continue nieuwe productlijnen op de markt.
 
Aanbevelingen:
 
Het is in het geval van etnisch haar minstens zo belangrijk om een milde shampoo te gebruiken naast een conditioner die sterke vochtinbrengende eigenschappen heeft, maar ook om het haar elke dag van een conditioner te voorzien, zelfs wanneer jij je haar niet wast. Net zo belangrijk is het om een lichte, op olie gebaseerde, behandeling te gebruiken om het vocht in het haar op te sluiten om schade door het stylen te voorkomen. Dit is nog veel belangrijker als je gebruik maakt van verwarmde styling apparaten. Overweeg in ieder geval om eens per maand een diep doordringende conditioner behandeling en een proteïne behandeling toe te passen.
 
Door zorgvuldig om te gaan met de behoeften van etnisch haar kun je er zeker van zijn dat je gezond haar zult hebben en houden waar je uitermate tevreden mee kunt zijn.
 
©Kapsels.net