Hoe het haar van een baby wassen

Lachende baby
Foto: Shutterstock
Hoe het haar van uw baby zonder zorgen wassen
 
Kersverse ouders vinden het een afschrikkende en ingewikkelde taak om hun pasgeboren baby te verzorgen. Of het nu gaat om het vervangen van luiers of het geven van een badje, telkens maakt een ouder zich zorgen en denkt hij dat hij iets verkeerd doet.
 
En het wassen van het haar van een baby staat bovenaan de lijst “hoe doe ik dit in hemelsnaam?”. Gelukkig staan ouders er niet alleen voor en bestaat er hulp om dat delicate kleine hoofdje van de baby op een correcte manier te wassen.
 
Baby’s die kaal geboren worden
 
Sommige baby’s hebben bij hun geboorte veel haar, anderen hebben geen of weinig haar. Als uw baby helemaal geen haar heeft, dan nog moet zijn of haar hoofdhuid gewassen worden. De makkelijkste manier om dit te doen is het hoofdje en de schouders van uw baby met één hand ondersteunen terwijl hij of zij in bad zit en met de andere hand traagjes wat warm zeepwater over de hoofdhuid gieten, waarbij u het hoofdje lichtjes naar achter buigt om te vermijden dat het water in de oogjes komt.
 
Bij pasgeborenen is het aan te raden om enkel water te gebruiken om hoofd en lichaam te wassen tijdens de eerste weken, want zeep kan de huid van een pasgeborene makkelijk droog en schilferachtig maken. Wanneer uw baby vier à vijf weken oud is, kunt u zeep toevoegen aan het badwater en over de baby’s hoofdhuid gieten. Zorg voor een PH-neutrale zeep, zodat de fijne en gevoelige babyhuid niet aangetast wordt.
 
Hoe het haar van een baby wassen
 
Het haar van pasgeborenen kunt u het best wassen met een spons of flanellen doekje. Ondersteun de schouders en het hoofd van uw baby – buig het hoofdje opnieuw lichtjes naar achter – en druk de natte en warme spons (of het doekje) zachtjes over het haar tot het voldoende proper is.
 
Hoe het hoofd van een baby in bad ondersteunen
Foto: Odua Images/Canva
Heel wat ouders zijn bang en durven de zachte plekken van het hoofdje nauwelijks aan te raken. Het is belangrijk om te weten dat deze zachte plekken beschermd worden door een dik membraan en dat u deze zones net zo goed moet wassen als de rest van baby’s hoofdhuid.
 
Wanneer uw baby vier tot vijf weken oud is, zult u moeten starten met shampoo. Gebruik steeds een milde shampoo, bij voorkeur één speciaal voor baby’s. Maak het haar van uw baby nat met een spons en voeg een klein beetje shampoo toe. Masseer de shampoo zachtjes in, tot die een klein beetje schuimt. Spoel de shampoo grondig uit door wat warm water over baby’s haar te gieten; hou het hoofdje daarbij opnieuw lichtjes naar achter en vermijd elk contact met de ogen.
 
Het is belangrijk dat alle shampoo verwijderd wordt, want shampoo die op de hoofdhuid achterblijft, kan zorgen voor een droge huid, wat kan leiden tot dauwworm (atopisch eczeem). Was het haar van uw baby steeds als laatste, want uw baby laten zitten in water dat vol shampoo zit, kan een urineweginfectie tot gevolg hebben.
 
Shampoo voor een baby
Afbeelding: AI-illustratie
Hoe vaak moet ik het haar van mijn baby wassen?
 
Het haar van een baby moet zeker niet elke dag en zelfs niet om de twee dagen gewassen worden. Veel vroedvrouwen raden aan om het haar te wassen volgens noodzaak.
 
Té veel wassen van haar dat zo’n gevoelige en fijne huid bedekt, is niet nodig en zal de huid alleen maar uitdrogen, wat kan leiden tot dauwworm. In plaats van het haar elke dag te wassen, kunt u het wel dagelijks lichtjes afvegen met een flanellen doekje om vuil te verwijderen en uw baby wat op te frissen.
 
Welke shampoo moet ik gebruiken om het haar van mijn baby te wassen?
 
Shampoos bedoeld voor volwassenen bevatten vaak sulfaten en zijn gewoonlijk veel harder dan shampoos speciaal bestemd voor baby’s. Veel babyshampoos zijn milder en zachter voor haar en huid van de baby en prikken niet zo in de ogen, maar toch kan een shampoo met hoge PH ervoor zorgen dat het haar van uw baby erg gaat klitten. Het is daarom aan te raden om een shampoo te gebruiken die speciaal bedoeld is voor baby’s én die ook een neutrale PH-waarde heeft (tussen 4,5 en 6).
 
Lees verder ...