Haar en zwangerschap

Zwangere vrouw met lang haar, samen met haar partner
Foto: Melnikof/Shutterstock
Je hormonen spelen op, wat nu met je haar?
 
Tijdens de zwangerschap vinden er zoveel veranderingen plaats in iemands leven. Het brengt mensen samen, mensen worden plotseling familie van elkaar en in sommige gevallen kan het zelfs een leven redden. Een zwangerschap veroorzaakt veel veranderingen in het lichaam van een vrouw. Als je verder kijkt dan alleen de duidelijk dikkere buik, zie je ook veranderingen bij andere lichaamsdelen. De huid en gewrichten veranderen, en het heeft invloed op de kroon van je lichaam... je haar.
 
De hormonen die geassocieerd worden met zwangerschap kunnen vreemde veranderingen veroorzaken in een normaal lichaam. Dit begint vaak al voordat je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan. De invloed van hormonen is merkbaar vanaf het moment van bevruchting. Als de juiste hormonen niet aanwezig zijn, zal het lichaam alles afstoten, inclusief de bevruchte eicel.
 
Iedereen die zwanger is geweest en 's ochtends last heeft gehad van misselijkheid, kan al in een zeer vroeg stadium duidelijk aangeven wanneer er sprake is van een zwangerschap. De extreme vermoeidheid, misselijkheid, braken, gevoeligheid voor temperatuur en geur, en het ontstaan van puistjes zullen versterkt worden onder invloed van de hormonen.
 
Mensen die bekend zijn met zwangerschap weten ook van alle geweldige prenatale vitamines. Vroeger was er nog niet zoveel bekend over vroeggeboorten en het aantal afwijkingen bij baby's werd toegeschreven aan de levensstijl van de moeders. De artsen kwamen er geleidelijk achter dat vitamines niet alleen de gezondheid van de ongeborene stimuleerden, maar ook een zeer positieve invloed hadden op de gezondheid van het haar en de nagels van de moeders.
 
Veel zwangere vrouwen ervaren dat hun haardos dikker, glanzender en volumineuzer wordt, en ze merken ook dat hun nagels groeien en sterker worden. Er zijn echter ook veel vrouwen die de andere kant van de medaille ervaren. Haar dat droog wordt, afbreekt en uitvalt zijn veelvoorkomende klachten bij zwangere vrouwen. Het goede nieuws is dat je niet hoeft te wachten tot na de geboorte om je "normale" haar terug te krijgen. Tegen droogte kun je een geschikte en effectieve conditioner gebruiken. Het afbreken van het haar is moeilijker te voorkomen, maar je kunt zorgen voor goede stylingproducten om het te camoufleren. Het haar breekt meestal een paar centimeter vanaf de haarwortel en de uiteinden zien er dan niet netjes uit.
 
Zwangere vrouw die haar lange haren borstelt
Foto: Pixelshot/Canva
Dan is er de veelvoorkomende klacht over haaruitval. Dit gebeurt meestal niet tijdens, maar na de zwangerschap. Bij mijn eerste kind werd mijn dikke haar nog dikker en groeide het ongelooflijk snel. Drie maanden na de geboorte merkte ik dat het haar van mijn baby begon uit te vallen, niet alleen op het achterhoofdje. Toen realiseerde ik me dat niet alleen haar haar uitviel, maar ook het mijne, en niet zo'n klein beetje ook.
 
Al het extra haar dat ik tijdens de zwangerschap had gekregen, liet me nu in de steek. Het leek alsof mijn haar dunner werd dan ooit tevoren, maar dat was ook een enorme overgang omdat ik het nu vergeleek met het extra dikke haar. Op het moment dat het haar van mijn dochter weer begon te groeien, volgde mijn eigen haar dezelfde weg. Dus als dit jou overkomt, raak dan niet in paniek, het lost zich vanzelf weer op. En als dit eenmaal is gebeurd, betekent dat niet dat het bij alle zwangerschappen zal gebeuren. Elke zwangerschap is uniek.
 
Net zoals alle zwangerschappen verschillend zijn, bestaan er ook verschillende meningen over permanenten en kleuren tijdens de zwangerschap. Er is nooit specifiek bewezen dat deze behandelingen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus, maar het wordt aanbevolen om ze niet te doen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Na deze beginperiode is het verstandig om de adviezen van je verloskundige goed op te volgen. Uiteindelijk moet je slechts negen maanden overbruggen als een arts of verloskundige je afraadt om het te doen. Het is een kwestie van jouw eigen ijdelheid ten opzichte van het welzijn van de foetus.
 
Laat je niet gek maken door je haar, terwijl de zwangerschapshormonen al genoeg invloed hebben op je leven. Er is weinig wat je kunt doen als de tranen beginnen te stromen wanneer je naar een gevoelig liedje luistert, maar er is wel veel dat je kunt doen aan de veranderingen van je haar. Raak niet in paniek door deze veranderingen. Stop en denk na over wat er moet gebeuren totdat je hormoonhuishouding weer normaal is. Je haar zal teruggroeien, maar verwacht niet dat je tranen zomaar zullen verdwijnen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Stijltangen gebruiken tijdens de zwangerschap