Ontharing met de laser

Haar verwijderen met een lase
Foto: Shutterstock
Alles wat u moet weten over ontharing met de laser.
 
Bent u het beu om te worstelen met een epilator en daar alleen maar een rode, jeukerige huid vol bobbeltjes net als schuurpapier aan over te houden, die enkele dagen later alweer moet geschoren worden? Bent u het beu om tot wenens toe steeds maar opnieuw bezig te zijn met waxstrips? Bent u het zat om onefficiënte haarverwijderingscrèmes te smeren, die gladde, haarloze resultaten voorspellen die weken zullen blijven duren, terwijl uw huid in realiteit haast onmiddellijk opnieuw vol stekelige haartjes zit? Als dit zo is, dan is het misschien tijd voor ontharing met de laser om permanent het buitensporige en ongewenste lichaamshaar te elimineren.
 
Het verwijderen van ongewenst haar kan lastig, pijnlijk en duur zijn. Tot 1997 bestonden er geen permanente ontharingstechnieken, dus moest het ontharen vaak herhaald worden. Maar eind jaren 90 was er de laser om te ontharen en die veranderde de hele trend van ontharen voor altijd.
 
Omwille van de snelheid en efficiëntie van deze relatief nieuwe vorm van ontharen, worden laserbehandelingen wereldwijd zowel bij mannen als bij vrouwen toegepast als voorkeuroptie bij het ontharen.
 
Hoe haar verwijderen met de laser werkt.
 
De technologie die gebruikt wordt om het haar letterlijk te vernietigen, werkt met een onzichtbare lichtstraal, die warmte richt op geselecteerde lichaamszones. Deze intense warmte dringt door in elke donkere materie die vindbaar is, gekend als melanine. Melanine bevat twee pigmenten, eumelanine en feomelanine.
 
Eumelanine maakt het haar donker en feomelanine maakt het haar blond of rood en alle schakeringen tussenin. Alle haartjes die eumelanine bevatten, worden vernield bij de wortel door de warmte van de laserstraal. De omringende huid blijft beschermd door een ijskoude vloeibare oplossing, die in de zone gebracht wordt vooraleer de laser geactiveerd wordt.
 
Er bestaan verschillende types lasers om ongewenst haar permanent te verwijderen – Ruby, Diode, Alexandrite, ND en LP ND Yag. Misschien zijn deze specifieke namen voor u van geen belang, maar het is toch goed om te weten dat deze lasers geprezen worden om hun snelle, efficiënte en pijnloze resultaten.
 
Ontharing met een laser
Foto: Orhun Ruzgar Oz/Pexels
Hoe optimale resultaten bekomen.
 
Om optimaal resultaat te hebben, moet de laser gericht zijn op ruw, zwart haar op een lichte huid en niet op licht, dun haar op een donkere huid. Mensen met een combinatie van dik, dicht en donker haar en een lichtere huid, krijgen de beste resultaten van zo’n laserbehandeling.
 
Bij mensen met rood of licht haar hebben laserontharingen jammer genoeg geen enkel effect. Dit komt doordat de laser enkel aangetrokken is tot donkere haren (zwart of bruin), omdat de absorptie van fotons in de straal enkel donkerder haar, dat eumelanine pigment bevat, kan verwijderen. Aangezien een donkere huid ook melanine bevat en gelijkaardige donkere pigmenten, is die vatbaarder voor veranderingen die voorvallen binnen het pigment, zoals huidverkleuring en verbranding. Hetzelfde principe geldt voor de gebruinde huid. Het is daarom aan te raden om laserontharingen te vermijden wanneer u een zongebruinde huid hebt.
 
Omwille van deze mogelijke complicaties en omwille van het feit dat laserbehandelingen enkel donker haar kunnen aanvallen en doden, is zwart of bruin haar in combinatie met een lichte huid de perfecte combinatie om optimale resultaten te bekomen met laserontharing. Misschien is het voor u ondraaglijk om uw benen, onderarmen of andere lichaamsdelen met ongewenst haar niet te scheren, maar laserbehandelingen vereisen dat het haar minstens een vierde van zijn lengte heeft, dus is het noodzakelijk om het haar vanaf minstens één week vóór de behandeling niet meer te scheren.
 
Lees verder ...