Tips voor dun en fijn haar

Kapsel voor dun haar
Foto: Shutterstock
Wat verstaat men onder dun haar?
 
Fijn of dun haar heeft slechts een fractie van de diameter van dik haar, namelijk ongeveer 0,02 in plaats van 0,07 mm. De gevolgen: het haar heeft niet alleen een optisch, maar ook een daadwerkelijk gebrek aan steun en volume. Daarom valt het na het kappen makkelijk samen. Bovendien is het op basis van de fijne structuur buitengewoon gevoelig. Schadelijke milieu-invloeden zijn zo sneller merkbaar dan bij dik haar.
 
Vandaar dat fijn haar – naast de speciaal op dit haartype afgestemde producten – eveneens nood heeft aan speciale verzorgingsproducten, waarvan de bestanddelen het haar méér volume en veerkracht geven. Die beschermen en versterken de haarstructuur, het haar biedt méér weerstandsvermogen en is voller.
 
Verzorging en styling
 
Fijn haar mag daarom in geen geval met zware spoelingen, verstevigers en sprays “dichtgeplakt” worden. Ook rijke maskers helpen niet en maken het haar alleen maar nog zwaarder. Jürgen Tröndle, trendadviseur van Essanelle Hair Group, raadt daarom speciale producten aan, die méér volume geven, bijvoorbeeld volumeshampoos, lichte sprays met “Push-up”-effect of vet- en alcoholvrije verstevigers, die de haren “bundelen”.
 
Om het haar te wassen adviseert Jürgen Tröndle volumeshampoo 365 Daily van Keranelle. De milde, vitaminerijke shampoo is exact afgestemd op fijn haar en regelmatige wasbeurten. Aloë Vera-extracten zorgen voor vocht en het werkende bestanddeel Laureth 3 geeft volume.
 
Tip: De haren nooit met de handdoek droogwrijven, maar enkel zachtjes met een doek afdrogen. Daarna de haren halfdroog föhnen, Movement schuim van Keranelle inmasseren en steeds in de richting van de haarpunten föhnen (dat zorgt ervoor dat de schubbenlaag platligt en doet het haar glanzen). De haarwortel krijgt extra steun wanneer hij met de SL 15 skeletborstel uit de Silverline Serie loodrecht van het hoofd weggezogen wordt. Wanneer men de föhn op het einde nog een klein beetje op de koudestand zet, dan klit het kapsel gegarandeerd niet meer!
 
Speciale tip van de expert: wanneer de haren pas geföhnd en nog een beetje warm zijn, doet u een beetje Antistress Haar-Dagcrème van Keranelle op de vingertoppen en gaat u zachtjes door de haren. Daarbij draait u lichtjes aan de haarwortel: dit garandeert – met weinig moeite – een leuk plaatje.
 
Jürgen Tröndle raadt af om het kapsel wanneer het klaar is volledig met haarlak te bespuiten, want dan wordt het haar te zwaar. Wanneer in plaats daarvan gericht enkele delen met haarlak beneveld worden, krijgt het kapsel niet enkel een betere steun, maar houdt het ook langer stand. Finishing Haarspray Effects van Keranelle is hiervoor speciaal geschikt: dit product bevat geen olie, alleen maar verstevigende hars, die het kapsel de gewenste steun biedt.
 
Iets méér tijdrovend, maar bijzonder doeltreffend zijn krulspelden of papillotten en die gebruik je zo: het haar voorföhnen, dan de wikkels of papillotten indraaien, nogmaals föhnen en daarna voldoende laten afkoelen. De hulpmiddeltjes voorzichtig uitdraaien en het haar met haarlak fixeren met voorovergebogen hoofd.
 
Fijn haar heeft die vervelende gewoonte om zich elektrostatisch op te laden en pijlrecht te gaan staan. Dit kunt u verhinderen door een beetje wax (bijvoorbeeld Waxx Attack van Keranelle) op de handpalmen te doen en daarmee kort door de haren te gaan. U kunt ook de vochtinbrengende Kur Care Express op een platte borstel doen en het haar kappen zoals gewoonlijk.
 
Kleur en snit
 
Zeer lucratief voor dun haar zijn modieus geblondeerde of roodblonde lokjes. Dit is niet alleen zo omdat de haarkleur levendiger en facetrijker wordt, maar ook omdat het blondeermiddel de haren een beetje doet opzwellen en het kapsel daardoor méér volheid krijgt. Wees toch voorzichtig als u alle haren gaat blonderen: dat blaast het haar wel nog méér op, maar beschadigt juist ook fijn haar.
 
Uitstekende kniptechnieken zijn volgens Jürgen Tröndle zowel laagjeskapsels als uitgerafelde kapsels, die ervoor zorgen dat fijn haar er voller uitziet. Aangezien het haar niet genoeg structuur heeft, mogen de onderste haren daarbij niet al te veel uitgedund worden.
 
De beste haarsnit voor fijn haar is de bob op kinlengte: het best met zijdelingse scheiding of nonchalante, piekerig geknipte pony. Het pagekopje bekomt extra volheid wanneer de uiteinden stomp geknipt worden.
 
Optimaal voor fijn haar is het regelmatige bijknippen (ongeveer om de drie tot vier weken). Daardoor blijven de haarpunten mooi gesloten en kunnen ze niet “uitrafelen” of splijten.
 
Kapselvoorstel voor fijn haar
 
Het klassieke “pagekopje” is de ideale snit bij fijn en dun haar. Het voornaamste bij deze moderne interpretatie: de haren worden gevederd uitgedund, zo ontstaat een natuurlijk zachte look.
 
Deze snit biedt verschillende stylingmogelijkheden: ofwel helemaal nauwgezet en braaf ofwel sportief ontdeugend. Voor deze tweede variant trekt u gewoon de haren naar onder met een beetje wax, bijvoorbeeld Waxx Attack van Keranelle en draait u de haarpunten wat naar buiten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Is er een verschil tussen fijn haar en dun haar?